Τι είναι οι λέξεις – κλειδιά (keywords)

Οι λέξεις - κλειδιά (keywords) αποτελούν όρους που θεωρούνται αντιπροσωπευτικοί για το εκάστοτε θέμα που περιγράφουν και που χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Ο ιδιοκτήτης δηλαδή της ιστοσελίδας αποσκοπεί στην κατά το δυνατό υψηλότερη κατάταξη της ιστοσελίδας του στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης, όταν κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει μία ή περισσότερες από τις λέξεις – κλειδιά που την χαρακτηρίζουν.

Επιλογή σωστών Keywords. 8 τρόποι για να επιλέξετε σωστά λέξεις - κλειδιά

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να καταλήξετε σε μία λίστα που να αριθμεί πολλές λέξεις - κλειδιά. Σε πρώτο στάδιο συλλέξετε όσες περισσότερες μπορείτε, έχοντας ως απώτερο στόχο την ποσότητα. Στην συνέχεια και βάσει της προσωπικής σας κρίσης, θα πραγματοποιήσετε την τελική σας επιλογή.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν κατά την διαδικασία συλλογής λέξεων - κλειδιών:

1. Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα σας καθώς και σκεφθείτε ποιες λέξεις την περιγράφουν. Καταγράψτε επίσης τις τρέχουσες λέξεις – κλειδιά που πιθανώς περιλαμβάνονται στα μετα-δεδομένα (meta data) της ιστοσελίδας σας.

2. Αν έχετε πρόσβαση στα logs του server στον οποίο φιλοξενείστε, μπορείτε να βρείτε τις συνηθέστερες λέξεις – κλειδιά που οδηγούν μέσω της αναζήτησης στην ιστοσελίδα σας και να τις καταγράψετε.

3. Αναζητήστε βοήθεια από τον κύκλο σας. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε λέξεις ενδεικτικές του περιεχομένου της σελίδας σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε συγγενείς ή φίλους και να τους ζητήσετε να σας προτείνουν κάποιες λέξεις κλειδιά, που εκείνοι θεωρούν ότι την αντιπροσωπεύουν. Ακόμη μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη συνεργατών ή και πελατών σας. Οι πελάτες μάλιστα αποτελούν ίσως την καλύτερη πηγή, αφού σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο που θα σκεφθεί και ένας χρήστης του Διαδικτύου όταν αναζητά πληροφορίες.

4. Να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι οι χρήστες πολλές φορές κάνουν ορθογραφικά λάθη, ξεχνούν γράμματα, δεν αφήνουν κενά μεταξύ των λέξεων, ή ενδεχομένως να μπερδεύουν κάποιους όρους που είναι παρόμοιοι εννοιολογικά. Μην αποκλείετε τις συγκεκριμένες λέξεις που προκύπτουν από τέτοιου είδους λάθη και συμπεριλάβετε στη λίστα σας αυτές που θεωρείτε πιθανότερο να προκύψουν.

5. Αν το αντικείμενό σας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη ορολογία, πρέπει να το λάβετε και αυτό υπόψιν σας.

6. Ρίξτε μια ματιά στις σελίδες των «ανταγωνιστών». Όταν εκτελείτε τη διαδικασία του SEO, θα πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψιν τον ανταγωνισμό. Όπως εσείς έχετε ως στόχο να εμφανίζεστε όσο ψηλότερα γίνεται στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης, με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν και οι ανταγωνιστές σας. Κάνοντας δεξί κλικ επάνω στην ανταγωνιστική ιστοσελίδα και επιλέγοντας «προβολή πηγαίου κώδικα» (view source) μπορείτε να εντοπίσετε τις λέξεις–κλειδιά που στοχεύει από τα meta tags και του τίτλους.

7. Αναζητήστε στο Google τις πιο περιγραφικές σας λέξεις κλειδιά. Εστιάστε στον αριθμό αποτελεσμάτων και τα meta tags και titles στον κώδικα αυτών των site. Επειδή είναι πολύ πιθανό να είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των sites, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω δύο μεθόδους για να φιλτράρετε τα αποτελέσματα:

All In Titles (τα πάντα στον τίτλο):Επαναλάβετε την αναζήτηση προσθέτοντας μπροστά από τη λέξη κλειδί το allintitle: (π.χ. allintitle: football) και θα ανακαλύψετε ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τον όρο στον τίτλο τους.

All In Anchor (τα πάντα σε συνδέσμους):Επαναλάβετε την αναζήτηση προσθέτοντας μπροστά από τη λέξη κλειδί το allinanchor: (π.χ. allinanchor: football) και θα ανακαλύψετε ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τον όρο σε κάποιον από τους συνδέσμους τους.

8. Τέλος, υπάρχει μια σειρά από πολύ καλά εργαλεία που θα σας δώσουν ιδέες και τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν: Google’s Keyword Tool, Google Suggest (καθώς πληκτρολογείτε, εμφανίζονται προτεινόμενες λέξεις), SEO Book Keyword Suggestion Tool, WordTracker.Αξιολογήστε την ποιότητα των λέξεων - κλειδιών

Αφού τελειώσετε με τη συλλογή των λέξεων - κλειδιών, αρχίστε να τις εξετάζετε μία προς μία. Αφαιρέστε όλες εκείνες τις λέξεις που θεωρείτε ότι είναι πολύ κοινότυπες, ώστε να τις επιλέξει κάποιος χρήστης για να βασίσει την αναζήτησή του. Αφαιρέστε ακόμα και λέξεις που φαίνεται να έχουν μεγάλο ανταγωνισμό. Περάστε τις λέξεις στη λίστα σας όσες φορές χρειαστεί μέχρι να καταλήξετε σε μία μικρή ομάδα όρων, που πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν τις υπηρεσίες και προϊόντα της ιστοσελίδας σας.

Επενδύοντας, επομένως, λίγο χρόνο και χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά, μπορείτε με τα παραπάνω πολύ απλά βήματα να επιλέξετε τα σωστά keywords και να βελτιώσετε με αυτό τον τρόπο την θέση της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Πως μπορουμε να σας βοηθησουμε;

Make an appointment

Θέλετε να συζητήσουμε για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας ή την Digital Marketing στρατηγική της εταιρείας σας;

Δώστε μας πληροφορίες σχετικά με το project σας και εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις κατάλληλες λύσεις.

Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid email address.
Invalid email address.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input